Positiivinen luottorekisteri

Positiivinen luottorekisteri eli positiiviset luottotiedot ovat käytössä vain asiakkaan luvalla luotonhakutilanteessa. Rekisteriä toimittaa Suomen Asiakastieto. Aiemmin kulutusluottoja myöntävät yritykset ovat pysteneet seuraamaan ainoastaan lainaa hakevien maksuhäiriömerkintöjä.

Luottotiedot muodostuvat koosteesta henkilölle myönnetyistä kulutusluotoista ja niiden takaisinmaksusta. Suomen Asiakastiedon positiivista luottorekisteriä hyödyntää alkuvaiheessa 15 kulutusluottoja myöntevää yritystä. Mukana eivät ole vielä isot pankit kuten Nordea, Osuuspankki, DanskeBank, S-Pankki tai vaikkapa Aktia, Säästöpankki tai Ålandsbanken.

Positiivinen luottorekisteri vaatii lainaa hakevan luvan

Hakijan tulee yksiselitteisesti antaa lupa luotonhakutilanteessa positiivisen luottorekisterin käytölle. Käytännössä asiakkaan on annetta lupa, mikäli haluaa lainahakemuksen etenevän kohti lainapäätöstä. Yhteensä mukana olevat 15 kulutusluottoja ja pikavippejä myöntävää yritystä myöntävät noin 1,5 miljoonaa luottoa vuodessa.

Kyseessä ei ole teknisesti rekisteri

Vaikka puhutaan positiivisesta luottorekisteristä, niin tekisesti kyseessä ei ole rekisteri. Asiakkaan tietoja ei löydy yhdestä rekisteristä, vaan ne kysytään automaattisesti eri lainatoimijoilta vasta kun asiakas on antanut luvan tähän lainaa hakiessa. Tyypillisesti lainahakemus täytetään nykyään netissä pikavippi- tai kulutusluottoyrityksen sivustolla.