Kuluttaja-asiamies huomautti lainayrityksiä mainonnasta

Kuluttaja-asiamies huomautti kolmea eri lainayritystä mainonnan puutteista. Ko. yritykset myöntävät pikaluottoja tai kulutusluottoja.

Lainamainonnassa tulee kertoa lainan todellinen vuosikorko sekä luoton ja luoton aiheuttamien kustannusten yhteismäärä. Myös luottosopimuksen kesto on mainittava. Nämä kaikki tiedot on ilmoitettava, jos mainos sisältää tietoja luoton kustannuksista tai muihin luottosopimuksen ehtoihin liittyvää tietoa. Tietojen tulee lisäksi olla lainanmyöntäväyrityksen tavanomaisten ehtojen mukaiset. Pelkkiin kotisivuihin ei voi viitata vaan tiedot tulee löytyä nimenomaan suoraan mainontamateriaalista.

Vivus sai kuluttaja-asiamieheltä pyyhkeitä radiomainosten vuoksi. Niissä ei kerrottu lainaehtoja vaikka mainittiin ilmaisesta ensilainasta. Santander Consumer Finance sai taas kuluttaja-asiamieheltä huomautuksen koskien televisiomainontaa. Mainoksessa kerrottiin isolla yhden prosentin korkoedusta, mutta lainaehdot ja todellinen vuosikorko oli kirjoitettu pienellä tekstillä. Bigbank AS:n Suomen sivuliike puolestaan oli mainostanut luottoja niin, ettei todellista vuosikorkoa ja luoton kokonaiskustannuksia ilmoitettu vaikka laina-aika ja luoton määrä olikin kerrottu. Lisäksi lainaa oli kuluttaja-asiamiehen mukaan markinoitu liian riskittömänä ja huolettomana ratkaisuna.

Vivus, Santaner Consumer Finance sekä Bigbank AS:n Suomen sivuliike ovat luvanneet muuttaa mainontaansa niin, että se täyttää kuluttaja-asiamiehen vaatimukset näissä asioissa.