Lainan takaaminen

Tältä sivulta löydät olennaisen aiheesta ”lainan takaus”. Kerromme myös, kuka voi olla lainan takaaja sekä selostamme lainan takaajan ehdot

Mitä tarkoittaa lainan takaaminen?

Lainan takaaminen tarkoittaa sitä, että lainan takaisinmaksu taataan sellaista tilannetta varten, että lainanottaja ei kykene lainan takaisinmaksuun. Lainan takaus ei ole enää kovin suosittua, sillä ihmisillä on antaa lainan vakuudeksi enemmän omaisuutta eikä varsinaista lainan takausta enää tarvita niin usein.

Lainan takaaja voi olla henkilö tai jopa valtio

Lainan takaajan täytyy olla täysi-ikäinen henkilö, joka kykenee päättämään omista asioistaan. Yleisesti tämä tarkoittaa yksistään sitä, että lainan takaajan ikä täytyy olla vähintään 18 vuotta.

Myöskin jokin muu taho kuin yksityishenkilö voi olla lainan takaajana. Esimerkiksi opintolainalla on Kelan lainatakaus. Opintolainan on valtion takaamaa lainaa, jonka takaisinmaksun valtio hoitaa, jos opiskellut ei hyvin vakavasta syystä voi maksaa lainaa takaisin.

Se, kuinka paljon lainaa varten vaaditaan takausta, riippuu pankista. Esimerkiksi Nordean lainan takaus voi olla erilainen kuin Sampo Pankissa. Jos siis et omasta pankista saa lainaa ilman lainan takaajaa, kannattaa kysyä samaa lainaa toisestakin pankista, koska toisen pankin tarjoamaa lainaa varten et välttämättä tarvitse takaajaa.

Lainan takaajan ehdot

Lainan takaajan vastuu on suuri. Lainan takaaja on lopulta täysin vastuussa lainasta. Jos lainavelallinen ei pysty maksamaan lainaansa, lainan takaaja maksaa sen kokonaisuudessaan omista varoista tai tuloista. Tästä syystä lainan takaajaksi ei kannata ryhtyä kevein perustein. Ehdottomasti ei kannata ryhtyä tuntemattomien ihmisten lainojen takaajaksi. Hyvin pitkään kannattaa myös harkita tärkeiden ystävien tai sukulaisten lainojen takaajaksi.

Lainan takaajalla on oikeuksiakin, vaikka lainan takaajan oikeudet ovat melko pienet. Lainan takaajalla on oikeus saada tietoja velallisen maksukyvystä, koska takaajan täytyy olla tietoinen siitä, onko velallinen kykeneväinen maksamaan velkaa takaisin. Tällä varmistetaan, että takaajalle ei tule yllätyksiä, vaan hän voi mahdollisesti valmistautua siihen, jos laina on siirtymässä takaajan niskoille. Luotonantajan pitää luovuttaa luottotietorekisteri lainan takaajalle.

Lainasopimukseen kirjataan lainan takaaja

Varsinaisesti ei ole olemassa sellaista kuin lainan takaus lomake. Lainasopimukseen merkitään muun muassa lainan takaajan nimi ja henkilötunnus. Tämän lisäksi lainasopimukseen kirjataan lainan takaajan sitoumus velan hoitamiseksi, jos velallinen ei lainaansa kykene maksamaan.