Osamaksu

Lainaa jopa 0 %:n korolla! Osamaksu on erittäin hyvä vaihtoehto, koska osamaksun käsiraha mahdollistaa pienet korot. Tältä sivulta löytyy vinkkejä ja tietoa osamaksusta. Käsittelemme muun muassa aiheet: osamaksusopimus, osamaksulaskuri ja osamaksurahoitus.

Miksi ostaisin osamaksulla?

Osamaksun ottamiselle on monia syitä. Tähän olemme koonneet muutamia merkittäviä syitä ostaa tuotteita osamaksulla:

 • Saat tuotteen heti itsellesi, vaikka tuotteen verran sinulla ei olisikaan rahaa.
 • Osamaksun korot ovat yleensä kohtuullisen pienet, joten ylimääräiset kulut eivät nouse turhan korkeiksi.
 • Osamaksu mahdollistaa sen, että saat tehtyä kotiisi ja elämääsi suuriakin hankintoja.

Osamaksun idea on siinä, että ostaja maksaa ensin käsirahan, joka on yleensä 20 – 30 %:a tuotteen hinnasta. Liike tai osamaksun myöntäjä omistaa tuotteen siihen asti, kunnes tuote on kokonaisuudessaan maksettu, mutta ostaja saa tuotteen käyttöönsä välittömästi.

Mitä asioita osamaksulla yleensä ostetaan?

Yleisesti ostetaan osamaksulla auto. Varsinkin autoliikkeet tarjoavat auton ostajille osamaksua ja osamaksusopimus on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kulutusluotolle. Taloussanomien mukaan osamaksun korot saattavat olla yhtä suuret tai jopa pienemmän kuin pankkilainan korot. Tämä tarkoittaa sitä, että osamaksu saattaa tulla halvemmaksi kuin pankista otettava autolaina.

Usein myös ostetaan osamaksulla elektroniikkaa, koska elektroniikka saattaa maksaa paljonkin ja tuotteen hinnan verran vaikea irrottaa rahaa. Monet elektroniikkaa myyvät liikkeet tarjoavatkin ostajille osamaksusopimusta, jotta kaupat saadaan tehtyä. On myös mahdollista ostaa osamaksulla netistä.

Osamaksulaskuri auttaa laskemaan osamaksun kuukausierän

Osamaksun kuukausierän laskeminen voi olla vaikeaa, mutta onneksi osamaksulaskuri helpottaa laskemista. Pankkien nettisivuilta löytää yleensä osamaksulaskureita. Esimerkiksi Sampo Pankin ja Osuuspankin nettisivuilta löytyy osamaksulaskuri.

Vaihtoehtoja osamaksulle

Osamaksullekin on vaihtoehtoja, jos osamaksulla ostaminen ei kiinnosta tai liike ei tarjoa osamaksusopimusta. Usein ihmiset ostavat tuotteita luottokorteilla, jos rahaa ei ole tilillä. Luottokortilta veloitettu summa korkoineen maksetaan takaisin yleensä seuraavan kuun aikana.

Myöskin kulutusluottoja käytetään suurempien ostosten tekemiseksi. Kulutusluotolle tehdään takaisinmaksusopimus, jonka mukaan saatu laina maksetaan korkoineen takaisin. Pikavippiä eli vippiä voi myös käyttää osamaksun sijaan, mutta ostosten sijaan kannattaa käyttää vain yhtä pikavippiä eikä hankkia pikavippejä useasta eri yrityksestä.

Osamaksusopimus ja sen yksityiskohdat

Usein halutaan tietää, minkälainen on osamaksusopimuslomake. Malli osamaksusopimuksesta on mahdollista löytää netistä ja niitä voi ladata kotikoneelle ja käyttää omiin tarkoituksiin. Osamaksusopimuslaki vaatii, että osamaksusopimuksesta täytyy löytyä seuraavat asiat:

 • Otsikkona pitää olla Osamaksusopimus.
 • Sopimuksessa on ilmaistava selkeästi, että omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta, kun esine on maksettu kokonaisuudessaan.
 • Myyjän ja ostajan nimet ja yhteystiedot. Luotonantajan tiedot, jos luotonantajana ei ole myyjä.
 • Kaupan kohde ja sen hinta ja toimitustapa.
 • Luoton yksityiskohdat.
 • Viivästyskoron yksityiskohdat.

Yhteenveto osamaksusta

 • Osamaksussa maksetaan ensin käsiraha ja loput tuotteesta maksetaan kuukausittaisen maksuerän avulla, johon lisätään korko.
 • Yleensä ostetaan auto osamaksulla, tietokone osamaksulla tai puhelin osamaksulla.
 • Osamaksulaskurin avulla kuukausierän selvittäminen on helppoa.
 • Luottokortti, käyttöluotto ja pikavippi ovat vaihtoehtoja osamaksulle.
 • Osamaksusopimus pitää kirjoittaa lainmukaisesti.