Pikavippien korkokatoksi esitetään 51%

Pikavippien korkokatto rajoitetaan hallituksen esityksen mukaan 51 %:iin eli pikavipin todellinen vuosikorko voi olla korkeintaan 51 %. Vipin todellinen vuosikorko sisältää myös muut pikalainan kulut.
Hallituksen esityksen mukaan korkokatto koskee alle 2000 euron lainoja eli pikaluottoja.

Samalla esitetään mm. että kaikki lisämaksulliset tekstiviestipalvelut kielletään pikavippien yhteydessä. Käytännössä siis luotonantaja ei saa enää jatkossa periä kuluttajilta tekstiviestikuluja lainan hakemisesta, lainapäätösestä eikä myöskään eräpäivän siirtopalveluista.

Käytännössä uudet säännöt vaikuttavat siihen, ettei osa kuluttajista tule saamaan lainaa. Pienien lainojen eli pikavippien tarve ei kuitenkaan häviä yhtä-äkkiä minnekään, joten jää nähtäväksi miten pieniä lainoja otetaan jatkossa. On myös spekuloitu, että tämän hallituksen esityksen toteutuessa kuluttajat pakotettaisiin ottamaan aiempaa suurempia lainoja ja tätä kautta myös riskejä väkisin. On myös spekuloitu, että osa lainayrityksestä siirtyisi kasinoliiketoiminan tapaan ulkomaille tai muuten selkeän luottovalvonnan ulkopuolelle.

2000 euron tai sitä suurempia lainoja eli kulutusluottoja tämä säännöstely ei koskisi ja niitä myönnettäisiin entiseen malliin.