Pikavippien perintäkulut liian suuria?

Pikavippejä ja erityisesti pikavippien perintäkulut ovat saaneet paljon palstatilaa lehdissä. Niitä pidetään yleisesti liian suurina. Pureudumme asiaan ja selvitämme miksi pikavippien perintäkulut ovat oikeasti niin suuria.

Helposti myönnettävien pikavippien ja kulutusluottojen määrä on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi ja samoin on myös saatamien perintä perintätoimistojen ja ulosottomenettelyn kautta lisäätynyt. Saatavat kasvavat usein jopa moninkertaisiksi, kun sitä verrataan alkuperäiseen pääomaan.

Kun perintätoimisto lähettää aluksi maksukehotuksen, voidaan siitä periä 5 euron maksu (perintälaki). Mikäli saatavia ei makseta, lähetetään tämän jälkeen kahden viikon välein yhteensä neljä maksuvaatimusta, jos saatavia ei silti makseta. Maksuvaatimukset tulee suhteuttaa velan suuruuteen. Pienissä lainoissa, kuten pikavipeissä maksuvaatimus voi olle 250 euron lainoissa olla korkeintaa 21 euroa. Isompien summien kohdalla kohdalla maksuvaatimus voi olla isompi.

Käytännössä kuitenkin pikavippien perintäkulut aiheutuvat oikeudenkäyntikuluista. Ne voivat aiheuttaa satojen eurojen lisävelan. Perintäjärjestelmään ja perintäkuluihin ollaan ehdottamassa ja laatimassa muutosehdotusta.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana todettakoon, että pikavipit aiheuttavat vain noin 1 prosentin Suomen maksuhäiriömerkinnöistä.